Nordkap-Kirkenes -93

Detta är den första av de två Nordnorgeresorna som jag och Petter gjorde. Det började med att vi bägge två var bjudna på bröllop i Enköping. Vi pratade om att köra norrut lite grann efteråt. Några planer hade vi egentligen inte alls. Men när man väl är på plats i de utomordentliga sätena, och hör den trygga B20-motorn arbeta oförtröttligt, så rullar det på, nästan av sig själv. Vi hade en avlägsen plan att köra upp till Kirkenes vid ryska gränsen, för där jobbade våran kompis Mats och byggde hus. Kunde vara kul att hälsa på när vi ändå var åt det hållet. Så rutten gick alltså: Göteborg-Enköping-Mora-Östersund-Kiruna-Narvik-Alta-Nordkap-Kirkenes-genom norra Finland-Karesuando-Gällivare-Storuman-Umeå-Sundsvall-Gävle-Örebro och hem.

Vi passerar polcirkeln på väg norrut, strax söder om Jokkmokk på RV45.

Längs E10 mellan Kiruna och Riksgränsen.

Ett av alla övernattningsställen, här vid Torneträsk. På morgonen tog vi ett uppfriskande dopp i sjön. Det var inte varmt!

Vi passerar gränsen till Norge här mellan Riksgränsen och Narvik längs E10. Härefter går vägen brant utför ner mot havet i fjorden Rombaksbotn.

E6an i Nordnorge är ganska smal, men med mycket vackra vyer. Vem har bråttom?

Fulare ställen kan man övernatta på. I fjorden utanför här låg det tyska slagskeppet Tirpitz stationerat innan det blev sönderbombat av de allierades bombplan.

På vägen mellan Narvik och Alta.

På vägen från Honningsvåg ut till själva Nordkapklippan. På den tiden fanns ingen tunnel så vi lämnade husvagnen i Kåfjord och tog färjan till Honningsvåg, världens nordligaste stad!

Nordkap!

Vi parkerade här på Nordkapklippan mellan tyska husbilar.

Vi lämnade Nordkap och fortsatte vidare på Kirkenes. I Kirkenes stannade vi i några dagar och träffade vår kompis Mats. Vi gjorde lite utflykter runt omkring. Landet på andra sidan sjön är Ryssland.

Vi kommer strax till gränsövergången vid Boris Gleb. Vägen fortsätter till Murmansk, om man vågar och har visum. Det hade vi inte, så vi svängde vänster mot Jakobselv. Norges sista utpost vid Norra Ishavet.

Älven Jakobselv skiljer Norge från Ryssland, och vi var nära. Landet på andra sidan älven är Ryssland. På andra sidan stranden syns de ryska gränsmarkeringsstolparna.

I den lilla orten Jakobselv finns några enstaka hus och Oscar II:es kapell. En vacker stenkyrka byggd på klipporna 50 meter från gränsen.