Norge -14

Sommaren 2014 gjorde vi denna femdagarstur. Jag hade ett antal mål med resan. Dels ville jag upp på Norges högsta väg, upp till Juvasshytta ca 1900 m.ö.h. Och dels ville jag köra genom Norges och faktiskt världens djupaste undervattenstunnel, dvs Eiksundtunneln som når hela 287 meter under havsytan. Och sen självklart Trollstigen och Geiranger. Rutten gick ungefär: Göteborg-Oslo-Fagernes-Övre Årdal-Lom-Stryn-Ålesund-Åndalsnäs-Trollstigen-Geiranger-Valdresflya-Fagernes-Oslo och hem.

Sommaren 2014 körde vi en tur i Norge, jag och mina 2 söner. Första kvällens camping bjöd på ösregn och åskväder.

Från Oslo, körde vi över Fagernes, in på E16, sedan av mot Övre Årdal och över Tindevegen (mycket brant).

Jag ville upp på Norges högsta väg. Vägen upp till Juvasshytta tangerar 1900 meter över havet och är mycket brant. Då min bil har automatlåda fodrar det lite försiktighet, speciellt nedför!

På Norges tak. Galdhöpiggens nationalpark. På vägen ned från Juvasshytta, ca 1900 meter över havet.

Vi fortsatte västerut på väg 15 mot Stryn. Här har vi kommit ur tunnlarna efter krysset mot Geiranger. Vi fortsatte på väg 15 till vi mötte E39 vid Hjelle.

På botten av världens djupaste undervattenstunnel Eiksundtunneln. Ovanför oss har vi 287 meter vatten innan vi når ytan. Vattentrycket skulle här bli 28,7 bar dvs 28,7 kg/cm2 vid totalhaveri av tunneln. Om vi säger att mitt biltak är 2 m2 så skulle trycket bli 56 ton på taket.

E39 ledde oss till Ålesund. Efter det vek vi av österut mot Åndalsnes. Trollstigen är här ett måste. Efter det fortsatte vi till Geiranger. Norge är makalöst vackert!

I Geiranger låg två jättelika kryssningsfartyg. Hurtigrutens båt mittemellan ser ut som en leksaksbåt.