Färöarna, maj 2013

Våren 2013 gjorde vi en ordentlig resa. Vi åkte till Färöarna med egen bil. Fartyget Norröna trafikerar linjen Hirtshals Danmark-Torshavn Färöarna-Seydisfjördur Island varje vecka under sommarhalvåret. Vintertid trafikeras endast Danmark-Färöarna. Jag är oerhört fascinerad av öarna i nordatlanten, och de facto att de tillhör våra nordiska länder, vad gäller historia, språk och kultur. Att besöka Färöarna och Island är bara ett måste.

I maj 2013 gjorde vi drömresan. Vi åkte med fartyget Norröna till Färöarna. Resan tar 36 timmar från Hirtshals i Danmark. Fartyget är mycket komfortabelt och lyxigt.

Vi ankom till Torshavn 05.00 på morgonen. Vi hann med en tur runt staden medan dagen grydde på Färöiskt vis med dimma, ösregn och sol på samma gång. 08.00 hade vi bokat frukost på Hotel Hafnia.

Vi hade stor tur med vädret. Det kan annars vara mycket regn och dimma. Dessa dagar hade vi klart och kallt väder. Denna bild är vid Kirkjuböur, på andra sidan berget från Torshavn. Färöarna består av 18 bebodda öar, samt några mindre obebodda. Vägnätet är utmärkt, men många vägar är smala.

Bygden Gásadalur, som fick vägförbindelse så sent som 2006. Då sprängde man en enfilig tunnel genom berget till de ca 15 hus som finns här.

Ännu en gång stannar vi för att beundra utsikten.

Tjörnuvik, på Streymöys nordspets bjuder på hisnande vyer. Sandstranden är helt svart.

Tunnlarna ut till nordöarna norr om Klaksvik är inte att leka med. 2 stycken 3 km långa enfiliga kolsvarta fuktdrypande, med mötesplatser var 100.e meter. Kan få de mest härdade motormän att darra.

Körning genom de enfiliga tunnlarna ut till Nordöarna.

Äntligen ute ur tunneln efter 3 kilometer mörker.

Avstånden är inte långa, men det tar tid ändå. Allt är så vackert att man måste stanna hela tiden och beundra utsikten.

Den makalöst vackra bygden Vidareidi är den nordligaste bebyggelsen på Färöarna. Ön Vidöy slutar som Färöarnas nordligaste spets med Enniberg, världens högsta lodräta stup, 754 meter. Endast synlig från båt.

En smal fjällväg var vi tvungna att utforska. Men dimman blev plötsligt tät och snön låg i höga drivor längs vägkanten. Vägen visade sig leda till en gammal radarstation och sikten var lika med noll så vi vände nedåt igen.

Torshavn bjuder på storstadsliv i microformat. Här är det shopping, bilar, bussar och taxibilar som i vilken storstad som helst. Fina hus och mysiga gränder. Ett besök kan rekommenderas. Torshavn är världes minsta huvudstad, med ca 17000 invånare i staden med omnejd. Totalt på Färöarna bor det ca 48000 invånare.